top of page

Historie Ronde van Bruinisse

De ronde van Bruinisse is sinds 1967 een groot spektakel in Bruinisse, sinds deze eerste editie is er veel gebeurt. Met dank aan de uitgebreide archieven van de PZC, Zierikzeesche Nieuwsbode en De Stem is dit is allemaal verzameld op deze pagina, veel leesplezier!

Historie Ronde van Bruinisse

De eerste Ronde van Bruinisse werd gehouden in 1967, op 12 augustus werd de eerste wielerronde georganiseerd voor Nieuwelingen.

1967 Bruinisse krijgt wielerronde.jpg
1967 (5).jpg

De eerste winnaar is direct een grote naam (1967)

In het jaar erna, 1968, zal de koers verreden worden voor amateurs, we zien dat de Schouwse renners proberen de koers te maken met o.a. Chris de Jonge (Bruinisse) en Wim Evertse (Zierikzee). Maar het is uiteindelijk de Branbantse Chris van Dorst die met de zege gaat lopen. Wim Evertse weet nog beslag te leggen op de 3e podiumplaats.

1968 (2).jpg
1967.jpg

De Dubbel voor Wim de Waal

Na een imponerende overwinning van Theo van Poucke (Koewacht) in 1969 volgde in 70 en 71 iets wat ze in de jaren ervoor nog niet hadden meegemaakt. Wim de Waal (Axel) toonde op jonge leeftijd dat de Ronde van Bruinisse hem goed afging door 2x op rij te winnen. In 70 voor Peter Legierse en Ad v.d. Spiegel, en in 71 voor H. Stander en opnieuw stond Peter Legierse op het podium. 

Dat De Waal een goede coureur was bleef niet onopgemerkt, in 1974 en 1975 kwam hij uit voor de beroemde Raleigh ploeg van Peter Post. Na zijn profcarrière wist de Waal nog 2 maal op het podium te eindigen van de Ronde van Bruinisse, maar nooit meer op het hoogste schavot.

1970.jpg
1971.jpg

Dames

1971 (2).jpg

In 1971 verschenen voor het eerst ook Dames aan het vertrek in Bruinisse, 19 dames gingen de strijd aan voor de eerste dameseditie die de Ronde van Bruinisse tot nu toe kende. De koers werd beslist in een kopgroep van 3, Bella Hage (Sint-Maartensdijk) wist te winnen voor Keetie Hage en Willie Kwantus.

Priem voor de 2e keer

In1972 keert een oude bekende als topfavoriet terug naar Bruinisse, Kees Priem. In 1967 wist hij de eerste editie te winnen, toen nog als nieuweling, maar dit jaar weet hij ook als amateur beslag te leggen op de overwinning. Kees Priem wist uit een kopgroep van 8 man met o.a. Godde, Legierse, van de Meijen, St. Nicolaas, van Overveld en Wielhouwer de overwinning te pakken. Een andere opvallende naam in de uitslag dit jaar vinden we op plaats 12, de op dat moment 20 jarige Jan Raas. Jan Raas zou 3 jaar later volledig doorbreken als beroepsrenner en uitgroeien tot een van de grootste Nederlandse wielrenners ooit.

Ook werd er dit seizoen bij de Nieuwelingen gereden. Hier zien we de eerste internationale winnaar van de wielerronde, de Deen Petersen weet de nieuwelingenkoers te winnen voor A. Prinsen en G. Muilwijk

1972 (3).jpg

Opnieuw een dubbel

Na de dubbel van Wim de Waal in 70/71 is het dit keer de beurt aan Ad Prinsen (Raamsdonkveer). In zowel 75 als 76 weet hij de wielerronde op imponerende wijze te winnen. In 75 weet hij 2 ronden voor het einde te demarreren en solo het peloton voor te blijven, in 76 rijd hij vanuit het vertrek weg met een sterke kopgroep met onder andere Toon van der Steen, Bart van Est, Thijs Fase, Gaby Minneboo en Krijn St. Nicolaas. Met deze kopgroep dubbelt hij het peloton en weet zijn medevluchters achter zich te laten. Hij wint opnieuw solo.

Opvallende winnares bij de dames in 76, Keetie van Oosten-Hage uit Sint-Maartensdijk, zij werd al wereldkampioen bij de dames in 1968 en zou later dat seizoen dit kunstje nog eens overdoen. Zij werd in hetzelfde jaar tevens uitgeroepen tot wielrenster van het jaar 1976.

1975.jpg
1976.jpg

Jeremiasse solo en van Poppel in de sprint

In 1978 was het Wim Jeremiasse die de amateureditie van de Ronde van Bruinisse op zijn naam wist te schrijven. In deze editie wist een kopgroep weg te rijden met daarbij Toon van der Steen, Wim de Waal, Johnny Verbeke, Wil van Helvoirt, Ton ter Harmsel en Wim Jeremiasse. Laatstgenoemde was de enige renner in de kopgroep die het niet van zijn eindsprint moest hebben en besloot daarom solo op avontuur te gaan. Met een voorsprong van 14 seconden wist hij zijn 5 medevluchters voor te blijven en de Ronde van Bru op zijn naam te schrijven.

Bij de nieuwelingen won er na Kees Priem in 1967 opnieuw een grote naam, vanuit een kopgroep van 6 wist Jean-Paul van Poppel de sprint te winnen voor vluchtgenoten Karel van Goethem, K. Dingemanse, A. Stroosnijder, P. Hoondert, en C. Stoffelen. Jean-Paul van Poppel zou later een succesvol beroepsrenner worden met overwinningen in alle 3 de grote rondes en de puntentrui in de Tour de France.

1978.jpg

Noren domineren de koers

In 1979 gebeurt er iets opvallends in de Ronde van Bru, door het WK wat dit jaar in Valkenburg gehouden wordt strijkt de Noorse selectie neer in Bruinisse. Deze Noren maken het de gebruikelijke namen als van der Steen, Wim de Wilde en Wil van Halvoirt knap lastig door slag om slinger demmarages te plaatsen. Uiteindelijk is het Morten Setther die uit de greep van het peloton weet te blijven en solo de Ronde wint. In de pelotonsprint weet Wil van Helvoirt te winnen en pakt Toon van der Steen nog een podiumplaats mee in zijn thuiskoers

1979.jpg

De eerste Bruse overwinning

Na de eerste 13 edities was het na 2 podiumplaatsen eindelijk raak voor Toontje van der Steen. Hij weet de 14e editie op zijn naam te schrijven. 

De 14e editie is een snelle, met sterke mannen die proberen weg te rijden. Onder deze mannen onder meer Henk de Jong, Gerrit van 't Geloof, Rini Hooydonk, Wim de Waal, Jan Lammerts en Bruenaar Wim van Kooten. Al deze renners zorgen voor vele uitvalspogingen maar deze mogen niet baten door de hoge snelheid in het peloton.

Uitendelijk waren het Wim Lugtenburg, Thijs Fase, Toon van der Steen, en Gerrit Sintnicolaas die toch uit de greep van het peloton wisten te blijven ondanks een poging van Wim de Waal om het gat dicht te rijden. 

In de sprint wist Toon van der Steen met overmacht de sprint te winnen voor Gerrit Sintnicolaas en Tonny Huijzen.

1980 (3).jpg

Opnieuw van der Steen

Na overwinningen van Hollemands (1981) en Sintnicolaas (1982) was het in 1983 opnieuw Toon van der Steen die de bloemen op mocht halen in Bruinisse. Van der Steen was niet alleen topfavoriet door zijn overwinning van 1980, ook had hij al 5 koersen gewonnen in 10 dagen tijd. Zijn grote rivaal dit seizoen was Theo Appeldoorn, in 1982 2e in Bruinisse. Deze wist dit seizoen al 9 overwinningen bij elkaar te fietsen. 

Deze rivaliteit en het hoge niveau van deelnemers zorgde voor een harde koers die in kleine groepjes uiteen was gevallen. Van der Steen zat in de eerste groep met Appeldoorn, De Crom, Verboom, Heeren, Spaans en Laurijssen. In de laatste ronde wist Van der Steen de rest achter te laten en solo zijn 2e Ronde van Bruinisse te pakken.

1983.jpg

Nog een keer dan...

Het lukt hem nog 1x, na overwinningen van Rainier Valkenburg in een massasprint (1984) en Aad van Loon (1985) weet Toon van der Steen voor de 3e(!) keer de Ronde van Bruinisse op zijn naam te schrijven. Na een spannende editie met hoofdrollen voor o.a. Peter Hofland, Karel van Goethem, Rudy van Vlimmeren, Johan van Engelen, Corne van Rijen en Wim van Kooten wist Toon van der Steen in de laatste ronden naar de ontsnapte Patrick Bol toe te snellen. In de sprint was van der Steen vele malen sneller dan de man uit Hoeven en schreef zo de 20e Ronde van Bruinisse op zijn naam.

1986.jpg

21e ronde een prooi voor van Loon

1987 (2).jpg

Net geen 4e zege in 1990

1990.jpg

Een val in de laatste bocht beslist in 1995

1995.jpg

Het omnium van 1996

1996.jpg

De Regt wint voor Israel in 2004

2004.jpg

Nieuw parcours in 2008

2008.jpg

Raak voor Raoul Poortvliet in 2012

2012.jpg

Twan Castelijns domineert in 2015 

2014.jpg
bottom of page